Gut Diyeti Gut diyeti, gut hastalarının uyması gereken beslenme düzenidir. Romatizmal bir hastalık olan gut, hastalar açısından oldukça ağrılıdır. Bu hastalık, romatizmal hastalıklar arasında en fazla ağrıya neden olanlardan biridir. Hastaların en çok ayak baş parmağında etkili olur. Buna neden olan faktörler arasında kanda ürik asit seviyesinin artması, böbreklerden ürik asidin az atılması ya da ürik aside dönüşen besinlerin aşırı miktarda tüketilmesi bulunur. Kanda ürik asit oranı yükseldiğinde, eklemlerde kristal birikimi olur. Bu kristaller cam kıymığı, iğne gibi olduklarından, kaslara, kemik dokusuna ve sinirlere olumsuz etki yaparak hastalarda şiddetli ağrılara neden olur. Gut hastalığı en fazla erkekleri etkiler. Hastaların %95'ini yaşları 40-50 arasındaki erkekler oluşturur. Kadınlar ise gut hastalığından nadir etkilenir. Kadınlar daha çok menopoz döneminde gut hastası olur. Gut hastalığını tetikleyen etkenler arasında genetik yatkınlık, beslenme hataları, alkolün fazla tüketilmesi ve fazla kilolu olmak gelir. Gut hastası kişiler bazı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Bunlar arasında kızarmış ve kavrulan besinler ilk sıralarda yer alır. Çünkü yağın yanmasıyla birlikte içindeki E vitamini kaybolmakta ve eklemlerdeki iltihap artmaktadır. Gut hastaları fazla kilolarından mutlaka kurtulmalıdır. Bu, serum ürik asit seviyesinin azalmasına yardımcı olur. Gut diyeti yapılırken düşük kalorili bilinçsiz diyetlere rağbet edilmemelidir. Bunlar kas yıkımına neden olduklarından, kandaki ürik asit miktarının artmasına yol açar. Diyetisyen eşliğinde, haftada en fazla 1 kilo verecek şekilde diyet uygulanmalıdır. Gut diyeti sırasında bağışıklık sisteminin güçlenmesi için koyu renkli sebzelerin ve C vitamini içeren besinlerin tüketilmesi gerekir. Diyet yapılırken suyun bol miktarda içilmesi kandaki ürik asit seviyesinin azalmasını sağlar. Gut diyetinde bazı besinlerin yenmesinde sakınca bulunurken, bazıları belirli oranlarda tüketilebilir. Bunlara dikkat edilirse hastaların yakınmaları azalır. Gut Diyetinde Tüketilebilecek Yiyecekler
Gut Diyetinde Tüketilmemesi Gereken Yiyecekler
Gut Diyeti İçin Örnek Menü Sabah Kahvaltısı: Domates, salatalık, 1-2 dilim mısır ekmeği, 5 adet siyah zeytin, 2 kibrit kutusu yağsız beyaz peynir, 1 su bardağı yarım yağlı süt. Ara Öğün: 1 adet elma, armut gibi mevsim meyvesi. Öğle Yemeği: 6 yemek kaşığı yenebilecek sebzelerden yapılmış yemek, 60-70 gram az yağlı tavuk veya hindi gibi etler, 2 dilim beyaz ekmek, 6 yemek kaşığı az yağlı pilav, 1 su bardağı az yağlı yoğurt veya ayran. Ara Öğün: 2 adet grissini, 1 adet şeftali veya elma gibi mevsim meyvesi. Akşam Yemeği: Patlıcan veya kabak gibi gut diyetine uygun sebzelerle yapılmış 6 yemek kaşığı yemek, 1 dilim mısır ekmeği, 1 kâse az yağlı yoğurtla yapılan cacık, yeşil salata, 1 kâse baklagil çorbası tercihen mercimek çorbası. Gut diyeti, gut hastalarının sağlıklı bir yaşam sürmeleri ve ağrılarının azalması için oldukça önemlidir. Diyet, uzman bir diyetisyen eşliğinde ve kişiye özel olarak planlanmalıdır. Ayrıca, hastaların yaşam tarzı değişikliklerine de dikkat etmeleri gerekmektedir. Düzenli egzersiz yapmak, stresten uzak durmak ve yeterli su tüketimi gibi faktörler, gut hastalığının yönetiminde önemli rol oynar. |