Gut Krizi Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Gut Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Gut Krizi

Gut krizi, vücutta bulunan ürik asit miktarının artması sonucunda kanda ve dokularda bu oran çoğalarak bir atak halinde ortaya çıkan bir hastalık türüdür.

Vücudumuza giren bazı yabancı ve zararlı maddeler, ürik asit adı verilen bir madde ile vücuttan uzaklaştırılır. Ürik asit, bu özelliğinin yanı sıra protein bazlı maddeler için de bir yıkım maddesi olma özelliğine sahiptir. Ancak herhangi bir sebepten dolayı bu ürik asit, vücuttaki atılma işleminde soruna uğrar ya da vücutta çok miktarda artarak kanda ve dokularda birikebilir. Bu birikme ve bu asidin dışarı atılamaması sonucu gut krizi adı verilen hastalık türü ortaya çıkmaya başlar.

Gut krizinin ortaya çıkmasında belli bir süre yoktur; bu kriz ani bir şekilde ortaya çıkabilir. Gut hastalığı, bir çeşit romatizma hastalığı türüdür çünkü gut krizi ortaya çıktığında eklem yerlerinde görülen belirtilerle kendini gösterir. Gut krizi başladığında bazı belirtiler kendini gösterir ve bu belirtiler sonucunda gut krizi anlaşılarak tanı konulabilir. Bir atak türü olan gut krizi, daha önceden kendini belli etmeyebilir ve ani bir şekilde ortaya çıkabilir. Gut krizi ortaya çıktığında belirtileri inceleyelim;

Gut Krizi Ortaya Çıktığındaki Belirtileri Nelerdir?

  • Eklem bölgelerinde ortaya çıkan şişkinlik ve aşırı kızarma durumu,
  • Özellikle ayak baş parmağında görülen kızarıklık ve şişkinlik durumu,
  • Eklem bölgelerinde hareket etmede zorlanma ve uyuşma, hissizleşme durumu,
  • Şişkinliğin başladığı yerde şiddetli ve dayanılmaz ağrı.
Görüldüğü üzere gut krizi esnasında ya da başlamasında çok fazla belirti ortaya çıkmaz, ancak bu belirtiler nadiren ortaya çıktığı için kriz anında olduğu anlaşılır. Özellikle ani bir şekilde eklem bölgelerinde ortaya çıkan şişkinlik, kızarıklık ve şiddetli ağrıdır. Bu ağrı o kadar şiddetlidir ki şişkinlik ve kızarıklık olan eklem yeri hareket ettirildiğinde bile dayanılmaz bir ağrı oluşur. İşte bu önemli durumlar ortaya çıktığında gut krizi başlamıştır. Gut krizi başladığında bu tür belirtiler ortaya çıkar ve kişi vakit kaybetmeden tedavi altına alınmalıdır. Gut krizinin ortaya çıkmasında bazı durumlar ve etkenler neden olabilir. Bu neden ve etkenleri beraber inceleyelim;

Gut Krizinin Ortaya Çıkmasına Neden Olan Faktörler

  • Vücutta bulunan ürik asidin dışarı atılamaması ve kan ve dokulardaki bu asit oranının artması,
  • Yiyeceklerde bulunan aşırı miktardaki protein yüklü besinlerin fazla tüketilmesi,
  • Kişide bulunan böbrek iltihabı gibi bazı hastalıkların belirtisi ya da sonucu dolayısıyla,
  • Kişinin herhangi bir sebepten ve hastalıktan dolayı kullanmış olduğu ilaçların yan etkisi,
  • Herhangi bir sebepten dolayı böbreklerin çalışmasına engel olan bir sebep,
  • Kişinin çevresinde bulunan ve ailesel olarak yani kalıtsal olarak ortaya çıkması,
  • Düzensiz bir şekilde beslenilmesi ve vücudun yeteri kadar gıda almayıp almaması gereken besin maddelerini alması.
Yukarıda sayılan tüm maddeler gut krizinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu tür nedenlerin yanı sıra kişide bulunan aşırı kilo da bu krizin ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca aşırı miktarda alkol kullanılması sonucunda da gut krizini tetikleyip krizin başlamasına neden olabilir. Bu sebeplerden dolayı gut krizinin ortaya çıkmasını engellemek için krizi tetikleyen neden ve etkenlerden uzak durulmalıdır. Fazla kilosu olan kişi düzenli bir diyet sonucunda fazla kilolarından kurtulmalıdır, alkol kullanıyorsa en kısa zamanda bunu bırakmalıdır. Fazla protein taşıyan besinler, mesela et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri gibi besinlerin tüketimine dikkat edilmelidir. Bu tür önlemler ile gut krizinin ortaya çıkmasına neden olan etkenler ve nedenler ortadan kaldırılabilir. Kişi yemesine ve içmesine dikkat ettiği takdirde ayrıca düzenli olarak spor ve egzersizler yaparak bu krizin ortaya çıkmasına engel olabilir. İşte bu tür önlemler bu krizin ortaya çıkmasına engel olur ve herhangi bir krizin ortaya çıkmasını engelleyebilir. Gut krizi geçiren kişi hemen bir doktor müdahalesi altında muayene olarak gerekli olan tedbirleri alıp tedavi olursa bu hastalık ortadan kalkabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Erdinç

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Ani bir şekilde eklem bölgelerinde şişkinlik ve kızarıklık oluştuğunda gut krizinden şüphelenmeli miyim? Ayak baş parmağında kızarıklık ve şiddetli ağrı yaşadığımda hemen doktora gitmeli miyim? Gut krizine yol açan ürik asidin artmasının nedeni neler olabilir? Alkol tüketiminin gut krizini tetiklediğini bilmiyordum, bu durumda alkolü azaltmam gut krizini önlemede ne kadar etkili olur? Beslenme alışkanlıklarımı değiştirerek bu krizlerden kaçınabilir miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Erdinç, eklem bölgelerinde ani şişkinlik ve kızarıklık yaşadığında gut krizinden şüphelenmek mantıklı olabilir. Özellikle ayak baş parmağında kızarıklık ve şiddetli ağrı yaşadığında doktora gitmek en doğru adım olur. Ürik asidin artmasının nedenleri arasında yüksek pürin içeren gıdalar tüketmek, obezite, yetersiz su tüketimi ve alkol kullanımı yer alabilir. Alkolün gut krizini tetiklediği biliniyor, bu nedenle alkolü azaltmak gut krizini önlemede etkili olabilir. Beslenme alışkanlıklarını değiştirerek, özellikle pürin içeren gıdalardan kaçınarak ve su tüketimini arttırarak bu krizlerden kaçınman mümkün olabilir. Bir uzmandan destek almak en sağlıklı yöntemdir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Gut Belirtileri ve Tedavisi

Gut Belirtileri ve Tedavisi

Gut Diyeti Listesi

Gut Diyeti Listesi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gut Hastalığında Beslenme Yöntemleri

Gut Hastalığında Beslenme Yöntemleri

Gut Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Gut Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Gut İlacı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gut İlacı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gut Belirtileri ve Tedavisi

Gut Belirtileri ve Tedavisi

Ayakta Gut Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Ayakta Gut Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi