Gut Hastalığında Beslenme Yöntemleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Gut Hastalığında Beslenme Yöntemleri

Gut hastalığında beslenme, Gut kelimesi Latince kökenli bir kelimedir. Latince'de gutta kelimesi Türkçede damla olarak geçtiğinden hastalığa bu ismin verilme amacı eklemler içerisine zehrin damla damla düştüğü inancına dayanır. Gut hastalığı Türkçede eskiden nikris ya da damla hastalığı olarak bilinirdi.

Gut insan vücudunda ürik asidin fazlalığından oluşan bir hastalıktır. Ürik asit her sağlıklı bireyin kanında çeşitli kimyasala işlemlerin sonucunda oluşan bir yıkım ürünüdür. Ancak ürik asidin vücutta gerekenden fazla bulunması, böbreklerin ürik asitleri yeteri kadar dışarı atamaması sonucunda ya da vücutta ürik asit haline dönüşen purinler besinler aracılığı ile fazla olarak alınmasından gut hastalığı kaynaklanır. Zaman içerisinde kanda biriken ürik asitler fazlalaştıkça eklemlerde birikmelere yol açar ve bu ürik asitler eklemlerin içerisinde dikiş iğnesine benzer şekillerde kristaller oluşturur. Bu durum sonuç itibarı ile gut hastalığının ataklarına neden olur.

Gut hastalığı bazı eklemlerde kızarıklık, şişlik, ağrı, duyarlılık ve aniden ısı artışı gibi şiddetli ataklar meydana getirir. Genellikle bütün eklemlere değil de tek bir eklemde ataklar kendini gösterir. İlk ve genelde etkilenen eklem ayak baş parmak eklemidir. Bunun dışında dirsek el bileği ve diz eklemlerinde de ataklar meydana gelebilir. Gut atakları birdenbire olan ve aniden gelişen ataklardır. Genelde ilk ataklar gece yarıları oluşur ve kendisini gösterir. Romatizmal hastalıkların içerisinde en acılı olanıdır.

Gut hastalığında beslenmenin önemi büyüktür ve önemlidir. Gut hastalığının tedavi dönemine başladığında diyet önlemleri mutlaka alınmalıdır. Kişi hayat ve yaşam tarzını gut hastalığına göre değiştirmeli ve ilaç tedavisine başlamadan bu değişiklikleri düzene bindirmelidir. Sebebi de gut hastalığı ile oluşacak hastalıklara karşı önlem içindir.

Gut hastalığından dolayı oluşabilecek hastalıklar
  • Hipertansiyon,
  • Diyabet,
  • Kardiovasküler hastalıklar bunların başında gelir.
Dediğimiz gibi hasta gut hastalığının sonuçlarını azaltmak için ilk başta diyet önlemleri almalı ve hayat, yaşam tarzını değiştirmelidir. Hastalar yukarıda saydığımız hastalıkların olmasını ya da gecikmesini ancak bu şekilde yapabilir.

Gut hastalığında beslenmenin önemli ilkeleri
  • Pürini zengin olan besinlerden kısıtlanır. Bu besinlerin başında; kümes hayvanları, et, balık türü besinler gut hastalığının atak dönemlerinde kesinlikle tüketilmemelidir. Hastadaki akut atakların dönemi bittiğinde bu besinlerden azar azar tüketilebilir. Pürinden sınırlı diyeti yaparken süt, yumurta ve peynir gibi pürin değeri az protein değeri yüksek gıdalar tüketilebilir.
  • Gut hastalığında yağ, böbreklerden ürik asit atılımını azaltır. Vücudun içerisindeki ürik asidi arttırır. O yüzdende yağ olan yiyeceklerde diyet esnasında mutlaka azaltılmalıdır. Hastanın günlük enerjisini yağdan sağlayacak diyetler hekim tarafından belirlenmelidir.
  • Gut hastalarında, sebze ve meyveler idrarı alkali ettiği için uygulanacak önemli bir diyettir. Bu diyet türünde idrar alkali olduğundan ürik asidin kristalleşerek erimesini önler ve çökmesini engeller.
  • Ürik asidin oluşturduğu ürat kristallerinin atılabilmesi için bol bol sıvı alınması gerekir.
  • İçecekler içerisinde kahve ve çay pürin oluşumunu tetikleyip oluşturmadığı için rahatlıkla tüketilebilir.
  • Gut hastalarının aşırı alkol almamaları gerekir. Vücutta ürik asit miktarını arttırıcı etkisi olduğundan özellikle aşırı alkol kullanımı yapılmamalıdır. Aşırı alkol kullanımı gut hastalığının olma sebeplerinden değildir. Ancak hastalığın ataklarını tetikleyici etkisi vardır.
  • Gut hastalarının genel olarak hepsi kilolu kişiler olduğundan ayrıca zayıflama için bir diyet cetveli oluşturulmalıdır. Ancak hızlı kilo kaybı da kandaki ürik asit dengesini arttıracağından akut ataklara sebep olabilir. O yüzdende hastanın uzun sürede ve yavaş yavaş zayıflaması gerekir.
Gut hastalarının, miktarı belirlenmiş gıdaları belirtildiği gibi tüketmesi hastalığın akut ataklarının azalmasına neden olur.

Gut hastalarının bir gümlük diyet listesi

Sabah
  • 2 dilim yağsız beyaz peynir,
  • Bir dilim ekmek,
  • Yarım bardak portakal suyu ya da bir adet meyve sabah kahvaltısı için yeterli bir öğündür.
Öğle
  • Bir küçük tabak sebze yemeği,
  • Bir küçük kâse yarım yağlı yoğurt,
  • Yumurta büyüklüğü kadar tavuk eti parçası,
  • İki dilim ekmek
  • Karışık salata ve bir porsiyon kadar meyve öğle öğünü için gereken listedir.
Akşam
  • Çeşitli sebzeler ile hazırlanan ve içeriğine yumurta ilave edilen yemeklerden bir küçük porsiyon,
  • Küçük bir kâsede az yarım yağlı yoğurt,
  • Bir ince dilim ekmek,
  • Bir küçük porsiyon sebze yemeği ya da salata,
  • Bir porsiyon meyve akam menüsü için yeterli bir öğündür.
Günlük bu şekilde gut hastalığı beslenme listesi hazırlayıp uygulayan hastalarda hastalığın süreci yavaşlar ve akut ataklarda azalmalar olur. Sağlık kaybedilince değeri anlaşılan bir durumdur. Unutmayın dengeli beslenme birçok hastalığın sizden uzak durmasına yardımcı en büyük etkendir. Sağlıkla kalın.

Gut Hastalığında Beslenme Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gut Hastalığına İyi Gelen Bitkiler?

Gut Hastalığına İyi Gelen Bitkiler?

İbrahim Saraçoğlu Gut Hastalığı

İbrahim Saraçoğlu Gut Hastalığı

Gut Artriti Belirtileri ve Tedavisi

Gut Artriti Belirtileri ve Tedavisi

Akut Gut Artriti Belirtileri ve Tedavisi

Akut Gut Artriti Belirtileri ve Tedavisi

Gut Hastalığı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Gut Hastalığı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası